HOME BIOGRAFIE BOEKEN HISTORIEK ERKENNINGEN BESTELLENBIOGRAFIE

JOHAN DESEYN


Naam: Voornaam: Geboortedatum: Geboorteplaats: Woonplaats: Burgerlijke stand: E-mail:
Deseyn Johan 12.10.1959 Kortrijk Deerlijk, W-VL Gehuwd

Als kind was ik veel alleen, opgroeiend in het begin van de jaren zestig. Ik speelde dan ook veel alleen, waarbij ik mij alle vrienden, vijanden, monsters en vreemde werelden inbeeldde. Op die manier scherpte ik mijn fantasie onophoudelijk aan. Ik stelde me alles visueel voor en ‘speelde’ daardoor in een film die ik alleen kon zien.

Op familiebijeenkomsten kon ik de kleinsten best bezig houden met het vertellen van kortverhalen die ik ter plaatse uitvond en opbouwde. Hoe enger die waren, hoe intenser de interesse was. Ik construeerde dus toen reeds verhaallijnen. Omdat men mij later vroeg een of ander verhaal opnieuw te vertellen, stelde ik vast dat ik de inhoud én de opbouw ‘vergeten’ was. Het verhaal was verteld, het was uit mijn hoofd, het was… weg.

Om die reden pende ik de korte inhoud van de verzonnen verhaaltjes neer. Een aantal woorden, één enkele zin, meer niet. Later werkte ik de zin uit… en nog later schreef ik het verhaaltje zelf neer. Om het niet te vergeten, om het te laten bestaan. Op dat moment was ik reeds schrijver, zonder het zelf te beseffen.

Het schrijven van opstellen behoorde tot mijn favoriete schoolactiviteiten. Ik was in staat mijn ongebreidelde fantasie steeds verder te ontwikkelen. Uit het schrijven van de verhaaltjes vloeide het neerpennen van langere verhalen. Vervolgens novelles en uiteindelijk volwaardige romans.

Ik schrijf dus reeds van toen ik nog een kind was. In 1987 raadden lezers mij aan het toch eens bij een uitgever te proberen. Ik had toen reeds 71 verhalen/novelles en één roman geschreven. Pas in januari van 1990 werd mijn eerste kortverhaaltje uitgegeven. In 1991 werd mijn eerste novelle gepubliceerd en in 1999 verscheen bij Kramat dan officieel mijn eerste roman. En... ik blijf schrijven…